Приказка за властта
Някъде зад девет планини
там, където слънцето залязва
царски син в двореца се родил!
Стара притча за това разказва.
Раснал и пораснал хубавец,
бил добър, на хората помагал,
яздел своя буен бял жребец
и закона честно той налагал.
Но един везир му завидял,
че народъд му го уважава,
да убие принца пожелал
и да стане цар на таз Държава.
Призовал вълшебница една
да помага в черното му дело.
На мига при него тя дошла
и главата си покорно свела.
Кон със злато той и обещал,
замък със слуги и много роби.
И земя, и две стада и дал
само тя момчето да загроби.
Злобно се усмихнала: вземи
този прах във златната му чаша
щом вода поиска му сипи
и ще свършим работата наша!
Блеснали везирските очи,
сложил в джоба страшната отрова.
А сега-и казал, си върви!
Да си тук щом всичко е готово!
В кухнята отишъл след това,
чашата на принца той намерил,
налял вода, изсипал и прахта
и от яд и злоба затреперил.
Чакал да настъпи вечерта
и да седнат всички в столовата.
Искал сам да види как така
принцът ще се раздели с душата.
В този миг притичало дете,
и поискало вода да пие.
Жадно то протегнало ръце
чашата до дъно да изпие.
А везирът в миг обезумял,
бил познал сина си във детето.
Докато притича и разбрал-
вече спряло му било сърцето!
Много дълго време след това
той живял във мъка и печал.
Сладка, много сладка е властта,
но се плаща скъпо! Туй разбрал!
© Георги Иванов Все права защищены