22 дек. 2015 г., 21:27

Прочит на басня 

  Поэзия » Другая
350 0 1

Ако ù отнемат властта,

мигом
ще се превърне
просто в дебела бабичка,
която трудно се сдържа
да не захърка 
на заседание,
запъхтява се,
тичайки след таксито си,
и опитва с пърхащ поглед,
усвоен някога в миналото ù,
да си върне властта
поне
над мъжката част 
от човечеството.
 
Чудно ми е защо
под сурдинка се шепне
как нищичко не разбирала,
и в същото време
ù подаряват шарени стъкълца
да ù гледат сеира
как се пули в тях,
самодоволно усмихната,
как се перчи,
как като пумпал
в раирано сако на цветя
се върти,
а самохвалството ù не спира.
 
Не разбират ли
тези същите,
дето я гледат уж предано,
а в гърба ù я подиграват,
не си спомнят ли 
баснята за враната и лисицата?
И кой кого всъщност надлъгва,
кой дивиденти извлича
от врявата,
суетата 
и подлизурството...
 
Трябва ли да се чака
да се сменят няколко поколения
в случая?

© Павлина Гатева Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??