... след милиони лунни нощи някой австралопитек
може – докато се пощи, да си спомни ХХ-и век –
Сталин, Хитлер, Хирошима, Мао, Че и Кастро Рус,
как от ядрения климат хлябът кисели на вкус,
в ледните сибирски тундри, след един куршум в тила,
милиони – след секунди! – литват с ангелски крила,
век на ужас, на кошмари, дънки „Levis” и чарлстон,
век на звездния Гагарин, Ламбо – и Ален Делон,
Тодор Живков, Трайчо Костов, Брежнев, Тито, Горбачов –
или – казано по-просто, век на ужас – и любов,
бях ли в лудото ти време, мой прекрасен ХХ-и век?
Чеша голото си теме – звезден австралопитек.
© Валери Станков Все права защищены