По детски наивно си мислех,
че мога съдбата си сам да кова.
И всяка задявка и присмех
посрещах с вдигната гордо глава.
Съдбата, госпожица стара,
подреждаше картите хитро така,
че вечно на мен да се пада
най-слабата карта при всяка ръка.
Глупав бях и вярвах във всичко,
приемах, всички са честни – добри,
и глуп неудачник, на който
в животът му вечно накриво върви.
Работих, но лев и не спастрих,
обра ме животът до сетна пара,
наивен бях, лесно се мамих
при всяка привидно красива лъжа.
Но своята вяра в доброто
опазих, в доброто на тоя живот,
(за някой безумно) защото
обичах родината, своя народ.
Бях горд, за прошка не молих,
макар и да страдах, от болки превит
и зъби да стисках, да стенех,
но нивга не станах предател лъжлив.
Подлецът, доносникът долен,
натрупа богатство, живее добре.
Потрива ръцете доволен –
за него животът прекрасно тече.
Той има палати и яхти,
се вози в луксозни, най-скъпи коли.
Безгрижен живее, едва ли
се сеща за мойте неволи – беди.
Че хлябът не стига, че скъпи
са токът, водата, храната, дори
спокойно да дишаш е скъпо
и въздухът днеска май струва пари.
Да купи той може спокойно
властта и закона със много пари
и правдата свята пък злобно
да смаже с интриги и гнусни лъжи...
Но вече отдавна не мисля,
че мога съдбата си сам да кова
и вече съзирам прешита,
зад думи фалшиво красиви,
несръчно лъжата с бели конци.
Е, милионер не станах
и нямам натрупани грешни пари,
шестица в живота не хванах,
но днес не проклинам, щастлив съм дори,
защото с достойнство живял съм...
2.03.2011 год.
гр. Куклен
© Христо Оджаков Все права защищены