За теб, Родино, все се пише и разказва
колко красива и омайна си била,
и там, в чужбина се приказва,
че няма друго място като тебе в света.
Тук са най-високи планините
и най-бистро е нашето море.
Най-плодовити са ти равнините
и въздухът, най-чист е на синьото небе.
Стъпки трептят ти още по земята
на храбри български герои,
извоювали с гордост Свободата,
с вярност, в своите устои.
Ти си пламенна и жива.
Погледни! Природата не спи -
ражда се красива самодива
и непрекъснато се обагря и цъфти.
С теб е най-звучна тишината,
мелодията ти звънти в мен.
Живееш в сърцето и душата -
без думи, оставам завинаги пленен.
© Янита Все права защищены