С мартеници вас, приятели, закичвам
Ще те закича с бял конец -
той символ е на дълголетие...
Животът ти - красив да е като венец!
Изпълнен с радост и великолепие!
А също е носител на добро -
символизиращ мъжкото начало
и силата, и светлата соларна зона...
Но също значи девственост и непорочност...
Цветът е на Христос - а той е бяло!
Ще те закича също и с червен конец -
да те предпази той от зло
и болестите да прогони...
Червеното е женското начало и кръвта...
Цвят на зачеване и раждане в едно!
Ще те закича с бял и със червен конец!
И в ритуален акт магически ще ги усуча!
Тя - мартеницата - е своеобразен амулет,
от уроки предпазващ...
С мартеници вас, приятели, във този ден закичвам!
Елена Найденова - Sun
Авторски клип по този стих:
http://bg.netlog.com/go/explore/videos/videoid=bg-702201
© Елена Найденова Все права защищены
Благодаря!
Честита Баба Марта, Елена!