Свири Вятърко в олука
Дъждецът по стрехата чука.
Под нея, на топло в гнездото,
спинка Врабчо в леглото.
Сънува светъл ден.
С нова премяна пременен
лети за там, където на дървото
сбрали са се момите на селото.
От всички накацали птици,
най - голямата сред тях хубавица
е Врабка - съседката от махалата
дошла и тя за веселбата.
На танц Врабчо я покани.
Преди тя да стане,
усети по своята шапка
дъждовна капка след капка!
От счупената керемида над леглото
Дъждецът направи му доброто -
с ледени капки отвън
прекъсна Врабчовия сън.
Врабчо от леглото скочи,
потърка бързо очи
и през прозореца навън
видя наяве своя сън.
Кацнала на съседната стряха,
Врабка с кърпичка му маха.
Вежливо я покани за дама,
Коледа да празнуват двама!
© Никола Яндов Все права защищены