Хора ли сме или пешки,
играеш, и чакаш своя ход,
но ходът ти дали ще е човешки,
ще имаш ли добър подход!
Фигури, а ние сме едни играчи,
дали си цар или царица,
в живота на коне ездачи,
той удря ни с тежка плесница!
В страни ръкопляска публика,
и дебне всяка крачка,
сякаш ще пише своята рубрика,
и чака някой да смачка!
Живота е шах, а ти ше играеш,
сякаш си та бойно поле,
всичко ти дали ще изтраеш,
всеки живота сам си кове!