Този ден е ден на сбъднати мечти,
възкръснала от петвековен гроб,
България отново към слънцето лети,
отхвърлила бремето на смирения роб.
Но смъртта на Левски, Ботев, Караджата
и още хиляди достойни дъщери и синове,
вградили себи си в темелите на свободата,
ще бъде свят олтар, и неизменно ще зове,
да помним винаги, че свободата не е дар,
че тя не е печалба от случайна лотария.
Тя е безсмъртие в сърцето на млад и стар
и затова я има днес на картата България,
без нея ние ще сме като птици без небе,
осъдени на зла съдба, без полет, без криле.
© Кръстина Тодорова Все права защищены