* * *
1.
Изплува мисъл в мозъка ни бледък,
приписвайки на другите заслугите,
за заблудата, че личния напредък,
се постига, чрез потъпкване на другите...
2.
И мисъл друга, щрака ни в главата,
с убеждението, че ще забравим,
склонността да се тревожим за нещата,
неможейки да променим или поправим...
3.
На ръба живеем, винаги е сложно
"товара" си неможем да оставим,
и твърдим, че нещо невъзможно е,
ако не сме способни да направим...
4.
Носим в нас и другата вина
и кичим се с високопарни излияния,
и отказът ни... да захвърлим настрана,
дребнавите си свои... предпочитания.
5.
Отказваме да виждаме, затворили слуха,
сякаш е от страх да не сполучим,
пренебрегваме, усъвършенстването на духа,
и липсата на навик... да се учим...
6.
Ласкаем се - приемаме услугите...
Напъваме се - чак до пот,
от опитите да натрапваме на другите,
убежденията и... начина си на живот...
По Марк Тулий Цицерон
(106 г.пр.хр. - 43 г.пр.хр.)
* * *
© Валентин Желязков Все права защищены
Честен приятел се среща рядко на тоз свят,
в който всеки се пише за твой брат.
А мъдрецът съветва: - Свободен живей!
Ето чаша и вино! Налей!
Шандор Петьофи
Весела Коледа, Наполитано!