ЩУРЕЦ И МРАВКА
Приказката стара за Мравка и Щурец-музикант,
разказана сега от мен във по-друг вариант.
- Бабо Мравке, где така
тръгнала си с таз торбичка?
- Ляк ще търся си сега
за болната си снагичка.
В главата ми бръмбар пей,
ногите си едва влача,
сърцето ми леденей
тук боли, и там, и плача.
Цяла розова градина
днес ми доктора нарече
и пошушна: "Тази стрина
не я бива много вече".
Пита ме: "Бабке мила,
къде още ти си здрава?
Отгде намираш сила
и вървиш си още права? "
- Макар с другарче вярно,
на три крака с патеричка,
инатче съм безмерно,
костелива кат кокичка.
Любя аз живота, драги,
и за него ще се боря.
Дано найда сили млади
трудностите да преборя.
А ти, Щурчо, где така
с тази хубавелка млада?
- Тръгнал съм пък аз сега
с таз певица на естрада.
В София конкурс има
за певците ни чудесни.
Бабке, благослови ме
да харесат мойте песни!
Двамата се разбрали
и се мирно разделили.
Познатите ни стари -
тез герои наши мили.
© Анка Келешева Все права защищены