Сивота
Ох! Омръзна ми от тая сивота!
Уж слънце сутрин весело изгрява,
разсипва вредом свойта топлина,
а от нажежено бреме тежко стене
дори спокойната, богата равнина.
И в моята объркана душа
нечакан студ се настанява...
Защо невикан там стои и дреме?
Не си отива, дявол да го вземе!
Щом мисъл светла и желана
с усмивка дойде - гостенка при мен,
студът със своя леден дъх
веднага страстно я прегръща.
Задушена от прегръдката студена
отлита мисълта. Отнася надалеч
и усмивката, и светлината,
а с тях отлита и една мечта...
И аз оставам пак сама
с проклетата си сивота.
Така живея с нея ден след ден.
Помощ ще потърся от слънцето,
то ще я изгори някой ден...
Павлина Иванова
© Павлина Иванова Все права защищены