"Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!"*
Велик завет, като награда!
Не го забравяй ти, недей!
Богат е на четмо и пѝсмо
изстрадалият ни народ.
Но някой с кръв лъжите вписва,
а те превръщат се в хомот.
Слепѝ с циничност той очите.
Без знание живеем в грях.
Пресвети братя, днес ви питам
безок ли аз сред слепи бях?
Къде сте, Кирил и Методи?
Слепците няма кой да води.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
* – Стоян Михайловски ("Химн на Кирил и Методий")
© Мария Панайотова Все права защищены