4 янв. 2009 г., 10:08

Спомените на Марк Антоний 

  Поэзия » Оды и поэмы
541 0 2
Мараня и жега нетърпима,
мъртва тишина цари,
въздухът трепти като в пустиня,
сякаш в пламъци гори.

Лешоядите крещят зловещо
в ненаситен кървав пир.
Пари, нажежена до горещо,
земната печална шир.

И след жътва, кървава-богата,
мъртви воините лежат.
Проснати безредно на земята,
в сън мъртвешки вече спят.

Само Марк Антоний още жив е.
Битки страшни и безброй
му минават днеска пред очите,
спомня си живота той.

Младостта си в мечти наивни
как прекарал във разврат. *
Във Елада няколко години
учил славен занаят.**

После спомня Цезаря велики,
дълги походи безчет
и безбройните победни битки.
Гордата му мъжка чест.

И Александрия с Клеопатра -
най-красивата жена.
Нощите безсънни в свойта шатра
през свещената война.

Конницата си хвърката
през юдейската земя,
още как опазил си главата
под щастливата звезда.

Спомня си и за Триумвирата
За Октавиан –Лепид.***
Подлото коварство на сената -
враг зад ласките прикрит.

Изневери тайни и прикрити -
вечни на съпругите.****
Дворцови интриги неразкрити.
Болки и заблудите.

Всичките си люлякови нощи
там, под южното небе,
със горещите целувки още.
И прекрасното лице

мило на царицата красива
с тюркоазени очи,
с буйна, къдрава коса чуплива -
в лунни сребърни лъчи.

Той не знае тя сега къде е,
ще издъхне, ще умре
от любимата жена далече,
нищо без да разбере...

Рони във просъница мъглива
тихи, шепнещи слова:
- Викам те, ела при мен, любима,
в тоз предсмъртен час ела...


БЕЛЕЖКИ


* - На младини Марк Антоний учи в Гърция риторика.
**- През младостта си М. Антоний водил разпуснат живот и разврат. Дължал на кредиторите си около 250 таланти.
***- Във втория Триумвират са влизали Октавиан, Марк Антоний и Марк Емилий Лепид.
****- Знае се, че една от съпругите (Антония Хибрда младша) му изневерявала.

03.01.2009 г.
 

© Христо Оджаков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • на мен ми хареса,интересно е
  • Приятелю, те тези исторически сюжети хич не стават за поезия; сигурен съм, че доста си се озорил.Много по-рационално е да го направиш в проза; познанията ги имаш, имаш и дарбата да го разкрасиш. Поздрав.
Предложения
: ??:??