СПОМНЕТЕ СИ ЗА МЕН
... смирих се с невъзможните неща,
с които цял живот бях в тиха разпра –
да си мълча, когато глупостта,
наместо да малее – с кеф нараства,
щом искам хлебец някому да дам,
а жажда той от мен злата и сърма,
когато попът кръсти се във храм –
а с лявата във дискосите бърка,
и просякът лъжлив с отрязан крак
се прибере със мерцедеса в село,
и плюе невъзможният простак
връз помисъл добра и благо дело,
и вярвам аз – отчаян идиот! –
на всяка сричка в Божиите думи,
готов съм още цял един живот
да извървя по мъчните си друми!
Когато официалната лъжа
превръща се в държавна политика,
спомнете си за мен, и – бас държа! –
ще ви се плаче и ще ви се вика.
28 юний 2023 г.
гр. Варна, 17, 15 ч.
© Валери Станков Все права защищены