Децата се радват, вълнуват,
че детските книги празнуват.
Очите, лицата им светят -
че днес им гостува поетът...
С любезни слова госпожата
посреща твореца приятен.
Със стихове той се представя.
Душата си топло раздава...
А умни деца, свежолики,
го питат: "Как раждат се книги?"...
"Къде?"... "Колко?"... "Трудно?"... "Кога ли?"...
Творбите дали преживял е...
И празничен дух, светлочуден,
сияе... Животът е буден!...
А гостът стои пред въпроса:
дали е пристигнал от Космоса...
Марин Тачков
"Светлей, Училище", 2016 г.
© Марин Тачков Все права защищены