СТРАННА ПТИЦА
... когато сториш някому добро,
това се казва чиста далавера! –
Бог те записва с ангелско перо с най-златните си букви във тефтера,
дали си пуснал своя сетен лев в паничката на просяка пред храма,
или на мама купил си гергеф? – че да си опне педя-две панама,
хвърчилото на малкото дете да вържа в парка с тъничка връвчица,
да сторя път на мравките – и те! – са като мене – Божия душица,
дали застлал си походно легло на бежанец, избягал от Украйна,
или пък си почерпил със мерло авера си от Пловдив с: – Густо, майна! –
да купя шепа пролетни цветя – и да ги дам на тъжната вдовица? –
преди от този свят да отлетя – Мъж и Поет! –
с две думи – странна птица.
© Валери Станков Все права защищены