27 мар. 2014 г., 18:29

Светла надежда 

  Поэзия » Другая
473 0 10

януари 2014 Румяна Славова 

 

Под керемидено-червена стряха 

на забравена мансарда 

свива си гнездо уютно 

лястовичка чисто бяла. 

Дълго бе летяла 

с мънички крилца 

отново да открие топлинка 

и с надежда в сърчицето 

радост да разпръсне под небето, 

че дохожда пролетта. 

Бе преборила страха си 

от непознатото в света 

и зрънце обич във душата 

пазеше за своите чеда. 

Те излюпиха се скоро - 

досущ приличаха на нея - 

откраднали от премяната ù бяла. 

И сега майчицата мила 

изхранваше още три гърленца. 

И беше сякаш вчера, 

когато появиха се в света, 

а днес вече учиха се да летят - 

разперили слабичките си крилца; 

писукайки от страх в несвяст! 

А лястовицата, със пълно гърло, 

утешаваше 

и съпровождаше със песен 

полета им плах! 

Едно дете, 

привлечено от чуруликането нейно, 

вдигна поглед към небето - 

"Мамо, виж!Туй е 

лястовица чудно-бяла!" 

... и за нея заговори 

цяло село! 

Писаха и вестниците даже, 

че туй мило, чудновато същество 

носеше късмет и щастие 

с цвета си! 

Но лятото изтъркули се 

някак тихомълком. 

Слънчицето благославяше 

със топлина, 

но все по-слабо. 

Време бе майчицата 

със своите пораснали чеда 

да отлети във висините 

към далечна по-топла страна... 

За да се върнат догодина 

и радост светла с пролетта 

на всички хора да даряват! 

А след тях 

махаше ръчица детска... 

И сълзичка блесна 

в малкото оче 

за една отлитнала надежда...

© Румяна Славова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Благодаря отново,Лорка!
  • Топлина, кpасота, чистота, нежност, обич... БРАВОО!!!Много ме докосна!!!
  • Благодаря ви за хубавите думи Иван,Анна,Ани,Сани!Много сте мили!
    Радвам се,че съм успяла да предизвикам приятно чувство във вас!
    А Йовков е един от любимите ми автори.
  • Хареса ми символиката, Румяна!

    Нежно и мило стихо!

    Поздрав!
  • Много мили чувства провокира това стихотворение! Поздрави, Руми!
  • Сладичко и много образно! Поздравления!
  • Благодаря ти за прекрасния коментар,Манипулирам!Радвам се,че стихът ми те е докоснал!
  • И сълзичка блесна в малкото оче - много харесвам думата "оче". Любима ми е. Нежен и носещ послание стих! Харесах!
  • Благодаря ти,Чо!Радвам се,че намина!
  • Харесах!
    Поздравления, Румяна!
Предложения
: ??:??