Светът не рухва от нещастия,
от глад, от болести, войни,
от неизказани пристрастия,
от лудост или от сплетни.
Не рухва и от подлеците -
без тях отдавна да го няма.
Двигател мощен са искрите
на всяка мерзост и измама.
Светът не пада на колене
от неочаквани опасности.
Не може буря да отнеме
и част от неговото щастие.
Не може грубостта да срине,
праисторически кален,
духът му, и да го притисне
във някой ъгъл, примирен.
Светът не рухва от нещастия!
Той се разпада от мечти!
От недолюбени пристанища,
от твърде рядкото "прости".
От липсата на чиста вяра,
от все по-малко светлина.
Светът не рухва от нещастия!
Умира бавно с любовта.
© Йордан Все права защищены