Уморих се от безброй илюзии красиви
и на тръните безочливи да прощавам,
уморих се от приятели фалшиви
и на мрака зъл светлина да дарявам.
Уморих се от черни ветрове звънливи
и на копривата учтиво път да правя,
уморих се от безброй кумири лъжливи
и делата им себични сляпо да славя.
Уморих се от богоизбраници неверни
и да ръкопляскам на жрици кресливи,
уморих се от добродетели лицемерни
и да преглъщам кротко чашите горчиви.
Уморих се назаем да вярвам в бъдното
и пред брадвата жертвено да коленича,
уморих се да боготворя утрото несбъднато
и лъжеолтарите с бели цветя да кича.
Затова обявявам война на злото от днес,
ще кодифицирам правдата в закон свещен
и ще поканя съвестите човешки на конгрес,
за да пребъде слънцето в незалязващ ден.
© Кръстина Тодорова Все права защищены
Когато не можеш с две думи да кажеш каквото си искал, обясняваш с двеста какво би искал!