И тръгнахме тогава -
по стъпките на кръговрата.
И после - хиляди години все вървяхме.
Да спрем до тук. Оттатък билото небето пада -
връз бялата пустиня,
каквато я видяха летящите ни братя.
Златистите поля не ще ни скрият от пожара
на залеза, обагрил остроръките дървета.
Кои сте вие, тайнствени ловци?! -
замахнали със ножа.
Преди да го забиете в гърба ни, спрете! -
И вижте как извира светлината.
И как струи от хиляди очи,
пронизали на битието мрака,
макар денят да е далече с дългите си нокти
и зейналата паст, изригваща реки от пламък.
Блажени са заспалите под капещия покрив
на старото небе, когато не сънуват.
И тази нощ ли?! -
все същите видения ще ни преследват:
лица на сфинксове и на кентаври смугли.
Не са ли те? - вестители на ордите, които ще обсебят -
пасищата, населени с дива скука
и нашите тела зелени.
Денят се готви да обсипе с жар
трева и камък.
И вече се прокрадва в гънките на тишината.
Гадатели на утрешния ден, които сте оттатък,
не тътен чувате, а разредените въздишки -
на Динозаврите, които ви сънуват.
© Любен Стефанов Все права защищены