На площада, огряна с безброй светлини,
още старата опера чака,
под прожектора ярък да се появи
балерината-лебед от мрака.
На пейката вън тя отново стои,
впила поглед в блестящата сграда,
в скута ù старост болнава лежи,
а в сърцето ù споменът страда.
Но ето, че хвана я той за ръка
и вратата пред нея отвори,
към сцената бяла за миг полетя,
остави танцът ù сам да говори.
Беше танц за един цял живот,
танц-съдба и любов, и забрава,
танц, достигащ до звездния свод,
танц за лебеда как остарява.
Тишината в ушите ù пак изпищя,
стана бавно, разбуди покоя.
Беше сън, само сън, но успя
да танцува на сцената своя!
© Евгения Георгиева Все права защищены