ТЕФТЕРЧЕТО НА БОГА
... навярно Господ начислява в тефтера нашите дела –
минути на позор и слава, добра постъпка, мисъл зла,
във всекиго от нас се вглежда – и ни наглежда ден и нощ,
дали – дал някому надежда, за другиго не си бил лош,
дали – във мисъл, дух и слово, си дишал праведен и чист,
дали – със подлеците в сговор, не си бил лаком като рис,
дали – додето ял си хлебец, на гладния до теб си дал,
дали – от златото обсебен, не си събирал крини кал,
дали – запалил свещ във храма, било е с крадени пари,
дали – щом сторил си измама, доброто още в теб гори,
и моля се – на стих без рима, щом свърши ми моливът чер,
местенце някой ден да има! – за мен в Господния тефтер.
© Валери Станков Все права защищены