Празна стая, две картини,
поолющен празен скрин.
Отдалече някъде звучи ми
тъжен, стар рефрен любим.
Сякаш две очи надничат
през прозореца отвън.
Мигат мигли на момиче.
Спомен ли е или полусън?
Не беше толкова отдавна.
Небето – с купол от звезди.
Денят изтичаше по-бавно,
а залезът вещаеше мечти.
Щом бликнеха огньове
от оранжевите цветове,
скъсяваше денят мостове,
оставяйки индигово небе.
Тишината пускаше коси,
сплетени в деня на плитка.
В нощта по-бели от вълни
към просторите политаха.
Празна стая, две картини,
моята протегната ръка,
миналото ми недостижимо.
Тихо е, но вече заваля...
© Ани Монева Все права защищены
"Празна стая, две картини,
моята протегната ръка,
миналото ми недостижимо.
Тихо е, но вече заваля..."
Ах как обичам нещо да ми мяза на нескопосан превод на Александър Блок
/подозирам в девическа възраст - любим поет/.
Не искам разяснения.