Сбогувам се със залезните истини,
споходили внезапно сетивата ми.
От страници на книга ненаписана,
бездомен лъч изпада на земята.
Обречен да умре, далеч от слънцето,
докосва се до дъното на пропасти -
последните му сили са за тъмното
и драскащите наноси в окото му.
А пропастите... те са път за смелите.
Те имат огледално отражение,
издигнато високо, над пределите
на тесните ни земни измерения.
И колкото дълбоки са основите,
то толкова нагоре отразени са -
две крайности, от центъра прогонени,
но свързани с въжето на прозрението.
Все по-надолу спускам се по стръмното,
все повече издига ме спиралата...
И залезът е точка на разсъмване
от другата страна на огледалото.
С усмивка срещам изгревните истини,
пред прага на незнайните превратности
и вземам книга, още неразлиствана,
която ме отвежда в необятното.
© Вики Все права защищены
Подтикваш съм размисли за общото начало на крайностите, дъното, основите, пределите на реалността и въображението. Караш ни да погледнем с други очи тоя материалистичен свят и да си зададем въпоса: ако материята всъщност е изградена от елеметрарни частици, преставявящи енергийни субстнации с определен заряд, то излиза ли че няма материя, а само енергия с различна по вид организация и конфигурация?
За да не се изгуби човек в дълбочината на философските хипотези и постулати, трябва във финалната строфа да се опре на повтарящите се ключови думи "книга" и "истина" от първите стихове и да го озари лъч на прозрание - истината е в книгите.