-Ако даде ни Бог живот и здраве,
аудиенцията морска ще направим
в Созопол на Лятото - с реплика приятеля
препъвам,
доде със зъркел и нозе обшетва
витрините (измъчено кокетство)
на Смолян.
- Чу ли де ще бъдем лятос? -
По темперамент, знам, веднага отговаря
на всякакъв въпрос.
Ала защо сега
се бавят думите? - сякаш разтоварят
от езика му цели композиции ...
-Тъга
видях в Созопол.
Аз не ти ли писах?
Бях по бизнеса си през април. В екипа:
шофьорът, аз самият; джипа
отбих попътно.
Но не изтраях, слисан,
и пет минути.
Шофьорът цигарата си не допуши.
Мен задуши такваз непоносимост.
Просто ... побегнахме. -
- ... Аз, непушач, към кутията му пръв
посегнах,
за да извадя от паузата
двама паднали ...
И с неумели първи обороти
представата ми стръвно заработи:
Морето и небето разтворените бяха
уста на мидата сияеща - Созопол, -
в хипнозата на още зимната си кожа.
В тях:
от слънцето фалшивия си опус
Беззвучието дирижираше.
На котва -
гол заливът, - изящната извивка
на синя до припадъци усмивка;
петно мълчание лодкарят в лодката ...
И Немота злословеше за Глухотата
пред Пустотата.
От всяко нещице
димеше
безветрието на сълза.
Всичко държеше се
за корена на Самотата;
и под, и над Водата; чак бляскавият
Хоризонт.
(До лудостта на плажния
сезон).
............................................................
Тогава писък рязък в сянката си вряза се
(на чайка или гларус?)
Аз само забелязах
на пясъците съсъка,
на шофьора фаса,
Морето да взривяват.
... Тъга поряза ме -
така дълбока, ...
от всичко и за всякое.
... С нозе от бяг,
Аз призовавах стреса на ресьорите,
и гумите, изгризващи трапчинки,
да ме изтрият из неволно сторена
у нечия нежна памет драскотина
от мойта земност.
Ако там ме има
с тъгата ми - до смърт
неизличима.
.........................................................
- Сега пък ти отплесна се, включѝ
на скорост!
- Изгубен, търсех се в сърцето
на шофьора.
© Вълчо Шукерски Все права защищены