Пристигнах. В двора ме чака
игривият Леси и познато лае,
към вратата радостно изплака,
че съм тук – трябва да се знае!
На печката любимото ястие –
топло, приготвено с любов,
в бутилка – ракия за щастие,
гроздова – от домашен сорт.
Тук свободата е ограничена
и времето е съвсем скромно,
младостта е почти заличена –
два адреса, а сърце бездомно.
Живея там, но тук се родих
и върха на живота обикнах,
за корените пиша този стих –
в тази земя някога поникнах.
Тръгвам. От масата взимам
и последната чаша допивам,
и винаги, когато време имам,
у дома на гости ще отивам.
© Никица Христов Все права защищены