Произведението не подходит для лиц моложе 18 лет.
КАРДИНАЛЪТ: Пред мен решил си да се изповядаш!
Усещам, братко! Виждаш ми се, страдаш!
СВЕЩЕНИКЪТ: О, Светли отче! Аз не съм спокоен!
Че съгреших... За сан не съм достоен!
КАРДИНАЛЪТ: Какво говориш? Всичко е наред!
Преставяш всеки път блестящ отчет!
СВЕЩЕНИКЪТ: Но за финансите не Ви говоря!
Съблазън ме пленява без умора!
КАРДИНАЛЪТ: И има ли си форма таз съблазън?
От дявола ли ти си набелязан?
СВЕЩЕНИКЪТ: Простете ми! Опитвам да се боря!
А битката е нежна! Що да сторя ?
КАРДИНАЛЪТ: За битката сега ми разкажете
и дявола подробно опишете!
СВЕЩЕНИКЪТ: Пред мен стои... и роклята й пада!
С очи ме гледа мило, без пощада!
Коси разпуска върху раменете!
Гърди разстръсва... сочни са и двете!
По устните с езиче обикаля
и погледа си все от мен не сваля,
и после има сладостни усмивки,
по нея греят финните извивки,
а по- надолу, по- надолу... Мале!
Ах, прекалих ли доста?... Кардинале!!!
КАРДИНАЛЪТ: Аха!!! Замислих се така дълбоко!
Напада те Лукавият жестоко!
И логиката, братко, ме подсеща,
че битката е също и гореща!
СВЕЩЕНИКЪТ: Два пламъка се вплитат неизбежно,
ала борбата ни протича нежно!
КАРДИНАЛЪТ: Добре, добре! Кажи ми ти накратко
стратегиите ти какви са, братко?
СВЕЩЕНИКЪТ: Целувки и милувки, без да жаля!
По кожата й бяла леко галя!
КАРДИНАЛЪТ: О, мъченико братко, в туй горене
накара ли ти дявола да стене?
СВЕЩЕНИКЪТ: Как стене само жалко Сатаната
и бяга той... Спасена е душата!
КАРДИНАЛЪТ: Това е чудо!!! Бог ли те изпрати?
Не са ни нужни вече жарки клади!
Борбата, братко, с вяра продължи!
Спасявай все изгубени души! ( излиза )
СВЕЩЕНИКЪТ: Но Кардинале!!! ( излиза )
© Асенчо Грудев Все права защищены