11 нояб. 2006 г., 22:19

ВАЗОВА ПЕСЕН  

  Поэзия
1235 0 5


О, български народе славен
с език свещен, вековен, православен,
с божи дар обсипан небесен
помниш ли все още, Вазовата песен?

Влюбен в българското слово славно
и в българската реч,като биле омайно,
израснал в Отечество любимо,
неделим с перото си неповторимо.

Напътстван от клети монаси,
терзал се за хиляди сиромаси.
Вдъхновен от Паисий, Левски и Орловци.
от геройството и смелостта на опълченци.

Преживя Батак и стигна до Радецки
не забрави дори и Кочо Честименски,
нито въстаналите панагюрски юнаци
и българите с развети байраци.

От Шипка спомен му остана
и българската песен подхвана,
че сърце му не трепва веч
от жестока турска сеч.

Бленуваше му сърце юнашко
за свобода, равенство и братство,
за нашта мила Родина,
която все още е райска градина.

С любов живя до сетния си ден,
помнейки двуглавия орел, окрилен
с мечти за края на двадесети век,
за щастие и живот по-лек.

 

 

 

© Тея Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??