Велико Търново
Град на църкви и царе,
на болярски дъщери и синове,
на музеи, катедрали,
на мостове и улици стари.
От тебе блика толкова история,
че като те видя, ме обзема еуфория.
Затова искам на всички да те покажа
и за твоите забележителности да разкажа:
Царевец е място древно, свято
и от много поети възпято,
затова човек трябва да го посети
и във величието му сам да се убеди.
А в Патриаршията като влезете
и стенописите разгледате,
ще се почувствате горд и щастлив,
че сте потомък на народ свободолюбив.
Света Гора пък е място за разходка,
красиво е и е като находка.
Там с природата може да се слееш,
толкова е хубаво, че ти иде даже да запееш.
От там до паметника на Асеневци се спуснете
и до величието на тези царе се докоснете,
назад във вековете се върнете
и пред техните дела се поклонете.
Самоводската чаршия е място интересно,
пълно е с туристи, ще го откриете лесно,
по магазините и дюкяните се разходете
и сувенир за спомен си вземете.
А когато на Арбанаси се качите,
от панорамната гледка ще се удивите,
Велико Търново ще е пред Вас като на длан,
прекрасен и във чудна светлина облян.
И ако много вече сте се уморили
и да починете за кратко сте решили,
в някоя механа седнете
и жаждата си утолете.
Вечерта Звук и Светлина посетете
и на невероятен спектакъл се насладете,
на моменти ще си помислите, че е нереално,
но то е истинско и е просто уникално.
След това в някой хотел се настанете
и нашето гостоприемство приемете,
Ще се погрижим за Вас от все сърце,
да сте щастливи и да си изкарате добре.
Ами такъв е, приятели, нашият град,
със своята история той е богат,
стара столица е той на българския род
и живее в него прекрасен народ.
© Валери Бобев Все права защищены