Война
Дните на война са тежки,
развиват се като игра на шах.
Генерали бавно местят своите пешки,
в небето - облаци от прах,
сърца обвити в ужас и страх.
Гърмежи след гърмежи,
изтезания, палежи и грабежи,
военнопленници, влачени във мрежи.
До вчера непознати, днес другари -
един здрав, друг болен от холера,
на трети ръката му трепери.
Стотици трупове след огъня картечен.
Чуват се викове: „Напред, на НОЖ!”.
Войниците, подивели като бикове,
търчат с насочени напред щикове.
Войната прави младите бойци герои,
малцина оцеляват.
Много ще почиват във покои
и имената им ще се споменават.
Дни, месеци, години и войните отминават,
само стари рани и спомени за тях остават.
© Веселин Все права защищены
на трети ръката му трепери - е това вече ме разби