В началото на двайсти век,
векът на истината многолика,
векът на борба за чест,
белязан е с войни велики,
войните на България.
Войните кръст от кръв,
войните на народ със стръв,
за своето отечество, родина,
войните октопод от смърт,
в името на райската градина.
И тоз народ бе героичен,
че бе на изпитания обречен,
не срина му духа,
защото имаше войници,
които бяха твърди пред смъртта,
които се заклеха пред България
и с кървавата си пледоария,
прославиха я пред света,
със Одрин, Кубадин и Градско,
те станаха легенди на мига
и с другите победи безвъзвратни
изпълниха дълга си многократно.
Почивайте в мир, герои вечни,
ний пазим паметта ви чиста,
а примерът ви нека бъде,
за нас и бъдещите поколения пистата,
по която България ще полети
към по-светло бъдеще и по-щастливи дни!
© Георги Пенчев Все права защищены