Гледал Геле хората с възможности
съвсем често сменят си колите,
а попаднат ли във други общности* –
вече ей, тъй сменят и жените...
И реши да бъде като всички бели –
друго нямаше – да смени поне жената!
Нямаше кола, а само две умрели
от глад свинки, както и козата...
А жена му – не, че беше остаряла ! –
но не може нищо, а и хич не иска!
Може да стои по цял ден пред огледало,
и парите иска само тя да стиска!..
Той когато пие – чашите му тя броѝ,
жена в гръб дори да не поглежда!
Във кръчмата не трябва често да стои...
и вкъщи гости никога да не довежда !
Това живот ли се нарича, братя ?...
Та реши той, според модата да я смени,
затова потърси в няколко пазара !
Там предлагаха говеда, стари вещи, но жени...
никъде не виждат се и явно – няма..
Курдиса* я на сянка. Ще чака мющерия*!
А жегата напече Геле и той ожъдня..
Реши и в кръчмата отскочи за шише ракия,
но няколко авери* там видя, та се застоя...
Кога си тръгна, слънцето се беше скрило.
От пазара вече нямаше дори следа...
Лошото бе, че и жената с него се изпарила!
Сам-самичък тръгна Геле за дома!!
А там тъмно. Празно. И няма манджа!
Ще яде ли и после със кого ще легне?
Мислеше до вчера, че туй не е важно,
че жената вещ е и малко потребна...
Явно, сметката излезе съвсем крива...
Трябваше да го признае , но навреме !
И си мисли Геле - дали тя ще е щастлива ,
ако падне й ,така нещастен на колЕне ?
Ще ѝ обещае всякакви подаръци – звезди,
рокли, шалове, пантофи – дреболии доста!
Само да се върне – къщата да подреди,
а пък как ще я наказва – знае си но, после...
Уви, жената не повярва...
Поуката е тук – мислете предварително, мъже!
Нали от старите обувки – по-удобни няма!
От своята жена – и да признаеш да не щеш –
ни на света, ни у дома ти – по-уютно няма!!!
24.03.2018г.
________________________________________________________
* - други общности - парламент, нови служби, командировки...
* - курдиса - намести
* - мющерия - купувач
* - авери - другари
© Ирина Филипова Все права защищены