За хората и кучетата
(който се познае -да си трае)
Храни куче да те лае -
изрекъл философът без да знае,
че всъщност кучето е благородна твар
не ще захапе своя господар!
То своите постъпки не разбира,
проблем не търси и не го намира!
Веднъж е нужно хляб да му дадеш,
да го погалиш, редом да поспреш -
сърцето му се пълни с благодарност,
душата му - единствено със вярност!
И винаги в живота е така,
несгоди щом настъпят и беда,
че кучето до тебе е приятел,
човекът философ - предател!