По върховете има слънце и лазури.
Безоблачни са хубавите дни.
Но често там бушуват зимни бури,
в безслънцие във студ и във мъгли.
Небето често е изкъпано и чисто.
Омайва ни божествен аромат...
Красива е, когато се разлисти,
а сенките поднасят летен хлад.
През зимата навсякъде е бяло.
Но много често урвите гърмят.
Понякога там времето е спряло
и никъде човек не вижда път!
А аз през лятото обичам планината...
Тук струните в душата ми трептят!
Новороден се чувствам в тишината!
Мечтите ми до Седното летят!
Защо, се питам, не живеем в планините?
Нали най-готино човек е там...
О, стръмни са пътеките към първенците
и всеки трябва да ги качва сам!
© Христо Славов Все права защищены