Залог
Съдбата е залог - заложничество
Тя е. А човекът е заложник.
Заложник значи пост, позиция и
Бдение - служба, охрана и дейност.
Специална дейност е - предназначение -
На човека път.
Спят всички - буден ти си. После ти
Преспиваш - те будуват.
Лошо ли е тогава - заложник да се бъде?
Лошо е но - и добро е също.
Трябва някой на мястото това
да се намира.
Огъня да пази - да го управлява -
да го направлява.
Съдбата - значи - не е лошо нещо..
Свободен искам аз да бъда казваш.
Да ще бъдеш - искаш щом.
Но ще пожелаеш ден един да служиш,
Полезен някъде да бъдеш - съдбата
Ще приемеш, заложник временен ще
Станеш - на богове и хора - гои и изгои -
На природа, на животни.
Ще приемеш тази служба.
На съдбата ще се подчиниш.
От колектив - от механизъм цял голям -
Част, ил агрегат ще станеш неизбежно.
И тогава ще се въплатиш,
В реалност земна ти ще се превърнеш.
Ще ти бъде дадено тогава и Небе.
И небеса. И там на тези небеса
Градина нова ти ще имаш.
Искам - казваш ти. В искането и
В това желание твое се съдържа пак -
Какво?
Съдба и служба, заложничество и
Залог.
"Залог от живота по-голям"
А ако трябва точно да се каже -
На живота вечен е това залог.
Там в градината, в гората тази -
На прекрасния залог - ще заживееш.
Обича душата да се храни, да живее.
Къща да има и градина. И в градината и
Къща тази - над дървета и цветя ще пари,
Ще дерзае и ще свети твоя дух.
И като птичка ще запее там душата.
Богове и хора ще прославя.
Орел небесен - пак и също - в небесата ти да бъдеш можеш.
Ще охраняваш периметъра небесен,
Твоето имение - вечно и прекрасно.
Заложник е орела на своето небе.
Ще се стрелва той оттам да вземе
Свойта жертва и храна, новият заложник
От Земята.
Тоз заложник от земята - разбрал е -
По воля своя е решил храна на Орела
да стане - негова частичка - част.
Слава на орела, и на храната - жертвата
прекрасна.
Жертва ли да бъдеш ти, ил онзи, който я
Приема - сам ти можеш да решиш.
Но и двамка те ще бъдат - пак залог.
Ще служат те във сметка крайна на
Единния живот.
На небето, небеса, земя.
Да прославяш богове и хора, мястото
Си да намериш трябва.
И да служиш - служиш.
Това съдбата е - добра е тя, и лоша.
Но временно е всичко и всичко е
Добро.
Няма мъдрост по-голяма от това -
Мястото си да намериш -
На съдбата вечна да се подчиниш.
Слава на Велес, на Лесничея.
Ура
Лесничея
© Леснич Велесов Все права защищены