Какво ми се случи днес. Вървя си по Витошка и ме спира мъж, за да ми иска стотинки. Много рядко давам, защото съм виждала как ме лъжат. Искат стотинки за билет и си купуват после... няма значение. А този мъж ми каза:
- Няма да те лъжа, искам петдесет стотинки за бира, аз съм пияница. - И се усмихна. Казах му, че нямам, а той ме огледа и ми каза, че аз съм блестяща жена.
- Добре - за хубавия комплимент, ще погледна дали имам стотинки.
- Ще ти кажа един стих, ако искаш - така ще си платя.
- Добре! - Извадих парите и... стоях с този човек почти един час. Той не искаше да ме пусне да си ходя, той цъфтеше, рецитираше ми Смирненски.
- На мен за пръв път такава жена ми обръща внимание.
Един вид, аз съм добре облечена, а спирам до...
- Да си скрия ли бирата, да не те е срам, че говориш с пияница.
- Не, не я крий. От кого искаш да я криеш, от мен ли, аз я видях, от себе си ли, защо?!
- От хората, да не кажат - тая стои с един...
- Ама аз стоя по свое желание.
- Не съм виждал такава жена.
- Ама аз съм най-обикновена.
- Не си. Ще ти кажа един мой стих, само остани още малко. Аз обичах една жена и тя... ме нарани, този стих е за нея.
- Ти си написал стих?!
- Няколко... за нея, а тя...
Този мъж ми разказа живота си. Всички ние имаме нужда от внимание, някой да ни чуе, ако може да ни разбере. Този човек се разтвори пред мен като книга и сияеше. В този миг той не беше пияница, той беше поет, беше човек.
Ето какво ми се случи днес, беше ми хубаво, някой ми рецитира стихове на улицата. И вместо аз да благодаря, той ми благодари за отделеното време. Разделихме се с усмивка.
Отидох при майка, разказах й какво ми се случи.
- Ето затова нямаш време за себе си.
- Мамо!
- Добре де.
Говорих с една приятелка по телефона.
- Представяш ли си, той е бил влюбен, а тя го е наранила. Може би е чувствителен и затова да се е пропил. Поет, представяш ли си, а ние винаги мислим... само лоши неща като видим някой, който... А това са човешки съдби.
Разказах и на мъжа ми.
- Ти си луда! Как все на теб ти се случва, защо на мен някой не ми чете стихове?
- Сигурно ми личи, че обичам поезия. А и ти нямаше да си с мен, ако не бях луда, признай си!
- Така е! Сега ще седнеш да го напишеш.
- О, да! Мерси за идеята, отивам.
- Айде пак на компютъра, а време за мен?
- Довечерааа...
Един ден изпълнен с... поезия, много емоции и размисли. Колко струва една бира? А един стих?!
© Светлана Лажова Все права защищены