Стоим си с теб двамката в мрака,
покрай нас пролетя креслива сврака.
Седим, седим, кротичко си седим -
от време на време тихичко бръмчим.
Падна жълъд зрял на моята глава,
уви се около крака ти палава лоза.
Зайче наблизо в храстче прошумоля,
лисичка хитруша набързо го помля.
На небето чайки своеволно кряскат,
до нас котки по дървенца драскат.
Кученцата в далечината нейде вият,
бездомници незнайни пак си пият.
Посръбваме винце от пластмасова бутилка,
някъде в джоба ми топи се шоколадче „Милка”.
С лешници ли беше, със стафидки май че -
днес возихме се с теб и на трамвайче.
Вятърът шепне, шепне свои заклинания - между клони тъмни, чуват се стенания.
Смеем се за какво ли не, после шептим -
понякога, дори често само си мълчим.
Хубаво ми е с теб на тази пейка малка,
нищо че е изгнила, почти е жалка.
С теб навсякъде мога да си говоря,
без причина глупости да дърдоря.
Съвсем късно стана, угасват звездите,
свършиха ни преди час някъде и парите.
Студеничко стана, потреперваме сега,
мисля си за Дядо Коледа и вълшебната шейна.
„Да тръгваме ли?” - питам те след още час.
„Ей сега, още малко” - отговаряш ти в захлас.
И седим си ние леко тъжни, полузаспали -
клюмаме си в тон, почти на интервали.
Изкряка жабка в локвичка някъде встрани.
Моля те, не тръгвай, остани още малко, остани..
Клонче падна, листенце прошумоля тук и там.
Не искам да те няма, не искам да съм сам..
© Ростислав Аврамов All rights reserved.