Oct 18, 2023, 2:44 PM

България умира 

  Poetry » Civilian
287 5 5

БЪЛГАРИЯ УМИРА

 

... тополите жълтеят като свещи и тихо гаснат в утринния зрак,

и жълтата луна над тях се блещи – един, търкулнат в Нищото, петак,

и охлювът през мокрите дъбрави сребристата си диря очерта,

с дрипливичко сетренце без ръкави възкачва се на хълма есента,

надянала размъкната фланела, мъглата на валма към мен пълзи,

под зорката опека на Козела пасем в шубрака – цял народ кози,

навред царевичаци неприбрани – в тях тръните си вятърът довя,

 

и зеят под небето – жълти рани! – превърнатите в пущинак нивя,

по пътя тук-там циганин с талига из къра ще премине за тараш,

в зори дори петел не кукурига, спря попчето да пее "Отче наш!",

бодил и камък, дъх на лед и пустош, застинали във хорските очи,

и вредом са ни вдигнали на мушка, и всеки, който свари, ни гълчи,

а зимата заслиза от баира – Козелът лющи мъртвите брези...

Безсилен съм. България умира. За тебе плача, майко, без сълзи.

 

18 октомврий 2019 г.

гр. Варна, 8, 15 ч.

© Валери Станков All rights reserved.

България в сърцето всеки пази,
държавата отдавна се намрази,
дали онази или само тази,
но чувствата се носят на талази.
Прогресът като охлюв. Кой го каза? ...
  291 
Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??