Сред мрака на лиричната ми същност
все още има малък светъл процеп,
през който на надеждата лъча
е тънък малко повече от косъм.
Не исках да броя по пътя крачките,
(особено на слизане от стълбата)
с които изпреварих оплаквачите,
понечили студен да ме прегърнат...
Те удряха с юмрук по моя камък.
Изцъкаха с език и ме преплюха,
душманите на моя дребен залък,
че още за живота имам нюх.
И още имам нужда от морето,
от гъдела на новите треви,
от чистото във мене на детето,
което гони вятър и мъгли...
Уви, обаче, коренът е жилав
и тегне изпод хилавия устрем,
да бъда онзи мъж със страшна сила,
а не с перо и лист навместо мускул...
Огъва се под напора на сенките
дървото на разлистения дух,
за който плодовете му и семките
ще гинат в неродени - син и внук...
Но вярвам, че по силата на правото,
да бъда замечтан във своя гений,
един поне след мен ще каже - браво,
че словото ми някак спира времето...
А аз ще бдя със взор към светлината
и бавно ще изправям своя ръст,
преди да се кача до тишината,
по стълбата, до моя вечен кръст...
©тихопат.
Данаил Антонов
11.04.2024
© Данаил Антонов All rights reserved.
(особено на слизане от стълбата)
с които изпреварих оплаквачите,
понечили студен да ме прегърнат...
Хубаво е, Дани.