История за странник и принцеса,
в чиито сърца все още огънят гори,
огън на надежда.
Надежда да зърнат се отново.
Живял някога потаен странник изпълнен,
с гняв и ярост от света.
Залят с омразата на хората,
той скитaл сам самотен.
Като отшелник в пещера бил той,
затворен в себе си – потаен.
Бродил в тъмнината сам
и търсил нещо, но какво?
Странникът бил млад все още,
с дълга черна, като душата му коса.
Погледът му бил жесток и страшен,
а в очите му се виждала бездънна яма.
С черни дрехи бил облечен,
с дълга черна роба до земята.
С огромни огнени обувки
и с кaчулка, покриваща лицето му;
като прокажен – от светa
– прогонен бил във бездната дълбока;
той, странникът се скитaл сам в нощта
в търсене на своята душа.
Самотен в гъстата мъгла,
с надежда, мъничка и крехка
– тя да го намери...
Живяла някога принцеса
в небесното си царство; ангелообразна,
със крилата си; сияела,
прекрасната, с коса като от лунна светлина.
В очите ѝ надежда се четеше,
а в усмивката – живот.
Безмълвно гледала луната,
замислена в своите неща.
Била покрита с багреница
в прелестна порфира
и стаф държала във ръка.
И ето тук отшелникът се спрял
посред разцъфналата пролет във гората.
За да почине малко, той за кратко се предал
на своя – като последен, или пък първи сън.
Но скоро се събудил,
обезпокоен от гръм в небето.
Стояли черни облаци над него,
а бе се спуснала едва нощта.
Изправил се скиталецът,
чието име беше непонятно;
за самия него, даже – неизвестно и незнайно...
Наричаха го "Малък вълк".
Той се огледа и закрачи бавно през гората,
а дъждът валеше силно цяла нощ
и спря, едва, когато утрото настъпи.
И в утринния тъмнозорен мрак,
от мазни, черни облаци изпълнен,
принцесата с желязна огнена каляска,
слязла; озарила скитника с живот.
Макар изпълнен с гняв,
той изведнъж усетил бледата надежда,
и мигом засиял във етера на обичта.
Случайно сякаш срещнаха се двамата
и мигом нещо в тях се промени
завинаги: щом се прегърнаха, разбраха,
че нищо не е никога – случайно;
дори това, че тя, съдбата им,
прокле ги: любовта да бъде невъзможна
и безкрайно надалеч; та да не могат те отново да я зърнат...,
и нито тя при тях да се завърне
Виктор Димитров
© Сейтън Димитров All rights reserved.