Oct 2, 2024, 7:01 PM

Изпращане на миналия ден 

  Poetry
110 3 3

ИЗПРАЩАНЕ НА МИНАЛИЯ ДЕН

 

... какво ти пука, че светът

те гледа – бял, варосан гарван? –

излъган – за пореден път,

и – за пореден път – повярвал.

 

Лъжа. И суета. И дим.

И прах – над мъчните ти друми.

Нима си тъй необходим

със безответните си думи?

 

Седиш на пътните врата

и се прощаваш с всичко свято –

с това, що Бог ти обеща –

животът да е вечно лято.

 

Илюзиите – да си мъж

отново – в сънища момчешки,

но друг – из цъфналата ръж –

да прави непростими грешки.

 

Щом щъркелът наточи клюн

на юг – нали е, Божем, птичка,

щипни си щипка сух тютюн –

на припека пални луличка?

 

Ще си проводиш своя ден,

по-мъдър от тибетски йога –

с нетрайността непримирен,

и все така – смирен – пред Бога.

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??