ИЗРЕЧЕНО НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК
... живея си в най-истинското време, когато всичко ми принадлежи,
загърбил слава, власт, не ми и дреме! – не ядох хляб, омесен със лъжи,
не бях слуга на Чичкото Паричко, до днес един оцапан лев не взех! –
несуетлив, наясно бях със всичко – със своя си, и с чуждия успех,
спокоен съм за всякоя минута, в която –
чист и праведен – живях,
и – камъка на своя връх избутал, от сетния си път не сещам страх,
с трошиците от своя черен хлебец нахраних светли птички и деца,
търкалях върху своя късен хребет немилостиви – и добри слънца,
дори да пукна беден, сам и гладен, го казвам на чист български език –
живях щастлив, защото Бог ми даде съдба –
да бъда Аз! – във всеки миг.
© Валери Станков All rights reserved.