Аз твоето мълчание разбирам -
усмивката и погледа студен.
Угасналият пламък тъй вълшебен,
вълшебен не е вече той за мен.
Разбирам неизказаната мисъл
и думите не казани на глас.
Не ме щади - то вече няма смисъл,
разбирам всичко и без думи аз.
За туй, че в душа са - среща дали
безпътните житейски ветрове
не си виновна ти, не си... едва ли -
за болките на моето сърце.
Какво, че там по хребети планински
в нощта пълзи несретница луна
и в призрачните бледи сенки
витае пак духът на самота.
Каква е ползата от стиховете,
написани със болка и тъга,
щом ще бледнеят във редовете
на никому ненужните слова.
И щом като във своята заетост
излишни ти са моите стихове,
и щом кат в чантичката ти за жалост
все още не прочетени са те...
Какво от туй, че вечерта ухае
упойващо на цъфнали върби
и месецът загадъчен сияе
сред мигащи елмазени звезди...
Че тих ветрец полюшва се - играе,
задявайки се с нежните листа.
Какво от туй, пък нека си играе,
за него е тъй свежа вечерта...
Аз стоя и нищо не ме радва,
бездушен съм към всичко на света
и стихове не искам веч да пиша,
на кой ли пък са нужни те сега...
© Христо Оджаков All rights reserved.