От дни морето бе потънало във размишление
притихнало, безшумно, апатично.
И макар да бе във вечно движение
нехаеше за всичко, съвсем безразлично.
Бе избрало за своя одежда
воал светлосин, тънък и нежен.
Повдигаше от време на време бяла вежда
и брега облизваше с поглед премрежен.
Вчера внезапно дрехата си съблече
и излезе от свойто уединение.
Заговори силно, с тътен и отсече,
че му е нужно забавление.
Без да мисли общо взето
залудува, забушува изведнъж.
Вълни надигна до небето
разпени се нашир и… длъж.
На хоризонта съзря самотна лодка
и надипли рокля си петроленосива.
Тръгна към платната ѝ с решителна походка
без да знае, че в смъртоносен обръч я свива.
Заподмята я в своите сини длани
през целия ден се забавлява до насита.
Сбъдна игри отдавна мечтани
и дори вина не изпита.
Скоро без дъх остана, разля се от умора,
укроти силната си страст.
Задряма и в миг на отмора,
освободи лодката от своята власт.
Човек един на борда се свлече
и думи на благодарност изрече.
На колене застана без сила никаква вече
и завинаги във вярност на Бога се врече.
По пясъка стъпки тежки остави
и солена въздишка търкулна.
Усмивка към себе си отправи –
широка и присмехулна…
© Zlatka Аndonova All rights reserved.