Скуката притисна бай Иван
в кръчмата ще иде -
сред своите авери
място да намери.
Чашките обръщат -
дегустират питиета,
докато се омоткат
и не намират
къщите си в мрака.
Увлече се бай Иван
от сутрин до вечер -
все там и пиян...
На трезва глава реши
навика лош
да изкорени.
И се зарече
кръчмата да подминава,
а на пиянките
само да обещава.
И ето го с хляба в ръка
кръчмата наистина подмина -
метър, два...
Удивен взе, че се спря.
Обърна се и на себе си рече:
"Душице моя
ела да те почерпя,
че на обещанието ми издържа!"
© Надежда Ангелова All rights reserved.