Aug 14, 2024, 10:34 AM

Кълбото на световните въпроси 

  Poetry
108 4 3

КЪЛБОТО НА СВЕТОВНИТЕ ВЪПРОСИ

 

... със простичката песен на уста, която ви изпях с най-благи думи,

дали не се зачеркнах сам в света? – доде вървя по мъчните си друми,

дали във ямб, дактил или в хорей и аз до гуша съм ви втръснал вече? –

нима пропуснах да река: – Здравей! – на всякое край мен добро човече,

додето с едного споделях хляб, дали загърбих други двама гладни? –

 

и молех се на Бога – сам и слаб – дано щастлива участ им се падне!

И всяка вечер – в чашката с мерло, крепеше ме надеждицата жива,

че този свят не е прогнил от зло! – и Бог наглежда кривата ми нива.

Спрях Бъдещето свое да чета. И утрешният ден какво ми носи.

Аз бях Човекът с песен на уста! – в кълбото на световните въпроси.

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??