Не заспивай!
Имат очите да видят още много неща...
Устата да изрече още много молитви...
И хора навън, да ги чуят в студа.
Молитви на гняв, на любов.
Молитви за вчера
за днес и за утре...
А тунелът е тук и готов
Но не спирай, с очи...
със душа дори във тунела...
някой ще свети...
Ще пуши във края му
старец лула...
Жената със вятър в коси
ще съзре сред мъглите ви брода...
Ще има винаги... ще има луна...
и слънце над тебе ще свети...
Подминавай тъмни таксита
Не крий очи зад мръсни стъкла...
Дори да нямаш... хляба раздай им ...
Щом свършат ти залъка...
усмивката си разчупи я
сподели я със света
Ще свети някъде прозорец...
Ще пуши в тъмното комин
Във сенките ще има слънце,
ще има също злоба...
Животът е... върви, не спирай!
Не заспивай, друже...
Това е дар, но още е прокоба...
Но ти не спирай! Не заспивай, друже!
И амин! Дай Боже!
© Димитър Ганчев All rights reserved.