НА КОЛЕНЕ
Как бавно часовете си отиват
и дваж по-бавно се превръщат в дни,
лениво те във седмици се скриват,
а казват уж, че времето лети...
И виждам на дивана неотлъчно -
единствен гост в деня и вечерта -
е седнала и се усмихва злъчно,
сама госпожицата Самота.
Аз знам, ще бъде моя спътник,
безмилостно след мене ще върви,
със мен рамо до рамо ще се мъкне
и начина да я сразя ще е един.
А този начин знаеш го прекрасно
и знаеш, че когато да решиш,
без трудности - така просто и ясно,
ти нея - самотата - ще сразиш.
И мястото на скучната и сива,
потайната и няма самота,
до мене ще заемеш - ведра, жива,
обляна в чиста синя светлина.
И в тази светлина веднъж погледнал,
обгърнал нежно твойте рамене,
аз няма да стоя до тебе седнал -
пред тебе ще стоя на колене!
© Станимир Власакиев All rights reserved.