Надежда
Когато две очи отправени към тебе са,
уплашени, тревожни, молещи,
и виждат в теб жената, майката, надеждата,
опората и вярата от теб очакват.
А ти си също толкова уплашена,
тревожна и безсилна, съкрушена,
но трябва да намериш в тебе силата,
куража и надеждата да върнеш.
Какво е туй - животът?
Какво е туй - душата?
Без знак и без покана,
връхлита в живота ти бедата.
Но ти намираш сили да се бориш,
не се предаваш лесно, и не искаш,
опитваш се със зъби и с нокти
доброто да извадиш най-отгоре.
Намираш в тебе силата и даваш
и Радост, Вяра и Надежда,
с много обич искаш ти да върнеш
живеца, живинката в очите.
Отново те да бъдат грейнали и с пламък,
безгрижни, весели и закачливи,
усмивката да бъде пак разцъфнала,
затова отдаваш ти душата си!
14.06.2008 година.
© ЙОРДАНКА ГЯУРОВА All rights reserved.